googletag.pubads().setRequestNonPersonalizedAds(0)


De vragen van Proust
De 33 vragen van Proust: leer jezelf beter kennen door zelfreflectie

De vragen van Proust worden vooral door interviewers gebruikt om karakterschetsen te maken van min of meer bekende Nederlanders. Deze vragenlijst hebben we omgebouwd naar een vragenlijst voor zelfreflectie. Uiteraard kan je eenvoudig antwoord geven op iedere vraag, maar je haalt pas maximaal rendement uit deze reflectieopdracht door bij iedere vraag ook het waarom van je antwoord op te schrijven.

Download de vragenlijst van Proust in Word-format.De vragen van Proust zijn gebaseerd op de volgende vragen:

 • Wat is mijn belangrijkste karaktertrek?
 • Wat is mijn favoriete eigenschap in een man?
 • Wat is mijn favoriete eigenschap in een vrouw?
 • Welke eigenschap waardeer ik bij mijn vrienden?
 • Wat zie ik als mijn belangrijkste tekortkoming?
 • Wat is mijn favoriete bezigheid?
 • Wat is mijn idee van geluk?
 • Wat is mijn voorstelling van de ergste misère die mij kan overkomen?
 • Wie zou ik behalve mijzelf willen zijn?
 • Waar zou ik het liefst willen wonen?
 • Wat is mijn favoriete reis?
 • Wat is mijn favoriete kleur?
 • Wat is mijn favoriete bloem?
 • Wat is mijn favoriete vogel?
 • Wie is mijn favoriete schrijver?
 • Wie is mijn favoriete dichter?
 • Wie is mijn favoriete literaire held(in)?
 • Wie is mijn favoriete componist?
 • Wie is mijn favoriete schilder?
 • Wie is mijn favoriete held(in) in het echte leven?
 • Aan welke historische figuur heb ik de grootste hekel?
 • Wat zijn mijn favoriete drank en eten?
 • Welke zijn mijn favoriete namen?
 • Aan welke eigenschappen van mensen heb ik een hekel?
 • Welke karaktertrek zou ik graag willen hebben?
 • Wat is de meest overgewaardeerde deugd?
 • Welk talent zou ik willen hebben?
 • Hoe voel ik mij op het moment?
 • Welke fout kan ik het makkelijkst vergeven?
 • Waarvan heb ik het meest spijt?
 • Wat zie ik als mijn grootste prestatie?
 • Wat is mijn dierbaarste bezit?
 • Wat is mijn (levens-)motto?

Opdracht: vragen van Proust

Van de vragen van Proust bestaan meerdere versies. Door uitgebreid te reflecteren om deze vragen kom je dichter bij jezelf. De vragen staan in de ‘je-vorm’ omdat ze gebruikt worden om mensen te interviewen, maar met lichte creativiteit weet je ze vast om te buigen naar jouzelf.

Lees verder …

Boek: vragen van Proust

De ‘Proustvragenlijst’ is wereldberoemd. Het eerste boek erover verscheen in 1969, en vele zouden volgen. The Guardian en Frankfurter Allgemeine Zeitung gebruikten hem en Vanity Fair vult er al 25 jaar haar laatste pagina mee. Grootheden als Oscar Wilde, John Lennon en Susan Sontag beantwoordden de vragen, evenals hedendaagse beroemdheden als Lena Dunham, Zadie Smith en ja, zelfs Donald Trump.

Lees verder …Gert Jan Schop

Reflecteren is een krachtig instrument om het effect van leerprocessen en veranderprocessen (sterk) te vergroten. Reflecteren gaat veel verder dan evalueren. In mijn werk gebruik ik regelmatig reflectiemethodieken. Op deze site deel ik graag methodieken, tools, artikelen e.d.. Doe er je voordeel mee!

Wat kan ik voor je betekenen?

Als adviseur, organisatiecoach en facilitator ondersteun en begeleid ik jou en/of je organisatie graag bij het leren, ontwikkelen, veranderen en implementeren. Reflectie en intervisie kan dan als tooling worden ingezet. Contact? Stuur een mail naar info@reflectiesite.nl.