Vragen van ProustDe ‘Proustvragenlijst’ is wereldberoemd. Het eerste boek erover verscheen in 1969, en vele zouden volgen. The Guardian en Frankfurter Allgemeine Zeitung gebruikten hem en Vanity Fair vult er al 25 jaar haar laatste pagina mee. Grootheden als Oscar Wilde, John Lennon en Susan Sontag beantwoordden de vragen, evenals hedendaagse beroemdheden als Lena Dunham, Zadie Smith en ja, zelfs Donald Trump.

Marcel Proust vulde de vragenlijst zelf tweemaal in. De eerste keer was rond zijn vijftiende levensjaar, geheel volgens de society-mode in een vriendenboek van zijn vriendin Antoinette Faure. In 1894 beantwoordde hij de vragen nogmaals. Omdat zijn antwoorden bewaard zijn gebleven, werd de lijst wereldwijd beroemd als de ‘Proust Questionnaire’.

De Proustvragenlijst bestaat uit vragen die het karakter en de ware ziel van de ondervraagde beloven bloot te leggen.

In dit boek, een uitgave in samenwerking met Filosofie Magazine, wordt de vragenlijst beantwoord door tien inspirerende Nederlanders. Drie inleidende essays bieden context en geven antwoord op de vraag: wat maakt dat juist deze vragen de tand des tijd hebben doorstaan? En natuurlijk beantwoord je de vragen ook zelf, want leer je zo jezelf beter kennen en begrijpen.

Meer weten? Boek kopen? Klik op de cover van het boek!
Tool: zelfreflectie met de vragen van Proust

De vragen van Proust worden vooral door interviewers gebruikt om karakterschetsen te maken van min of meer bekende Nederlanders. Deze vragenlijst hebben we omgebouwd naar een vragenlijst voor zelfreflectie. Uiteraard kan je eenvoudig antwoord geven op iedere vraag, maar je haalt pas maximaal rendement uit deze reflectieopdracht door bij iedere vraag ook het waarom van je antwoord op te schrijven.

Lees verder …

Opdracht: vragen van Proust

Van de vragen van Proust bestaan meerdere versies. Door uitgebreid te reflecteren om deze vragen kom je dichter bij jezelf. De vragen staan in de ‘je-vorm’ omdat ze gebruikt worden om mensen te interviewen, maar met lichte creativiteit weet je ze vast om te buigen naar jouzelf.

Lees verder …