Artikelen

Naast reflectietools, boeken en modellen, zoeken we continu naar goede artikelen
die betrekking hebben op reflecteren. De gevonden artikelen voorzien we van een
korte inleiding. Ben je geïnteresseerd in het artikel dan kan je het hele artikel als pdf
downloaden.

Deel de informatie vooral met anderen, gebruik de socialshare-buttons!
Ken je of heb je een relevant artikel en mis je dat op de site, maak contact en stuur
een mail. Wordt gewaardeerd door ons en de bezoekers van deze site!

[hr]

Problemen met reflecteren

2013 03 02 ProblemenMetReflecteren.pdfProblemen met reflecteren De risico’s van reflectie nader bezien Door: Tom Luken Conclusie van een kritisch artikel: In dit artikel is betoogd dat leerlingen/studenten op alle niveaus van het beroepsonderwijs te veel moeten reflecteren. Het is, ogenschijnlijk zonder veel kritische reflectie en sturing, in hoog tempo een hype geworden.
Lees meer →
 

 

[hr]

Reflectie als drijfveer van het leerproces

2012 12 20 Reflectie_als_drijfveerReflectie als drijfveer van het leerproces Vaak blijft reflectie van studenten steken op het niveau van evaluatie, wordt er te veel op persoonlijke problemen gefocust en wordt er onvoldoende geabstraheerd. Het gevolg hiervan is dat studenten reflectie saai en vervelend gaan vinden en het reflectieverslag behandelen als een invullijstje.
Lees meer →
 

 

[hr]

Reflecteren, meer dan evalueren

p. 28 31 artReflecteren, meer dan evalueren In de Dikke van Dale is het eerst aangegeven synoniem voor reflecteren ‘terugkaatsen’ of ‘weerspiegelen’. Hoewel verwant ligt de betekenis die hier wordt bedoeld dichter bij het tweede synoniem van ‘nadenken over’. Bijbehorende zelfstandige naamwoorden zijn reflectie als beschouwing, overdenking en overweging.
Lees meer →
 

 

 

 

 

[hr]

Reflectie, wat is dat?

Reflectie wat is datReflectie, wat is dat? In veel leertheorieën neemt reflectie een centrale plaats in: ‘zonder reflectie geen leren’ is de boodschap. In dit artikel wordt het begrip ‘reflectie’gedefinieerd en gekeken naar de kosten en baten van reflecteren. Het artikel is er één uit een serie van drie.
Lees meer →