Reflecteren op verandering


Op ManagementImpact.nl heeft Jaap Boonstra een column. In één van zijn columns gaat hij in op de vraag wat leiders, verandermanagers en adviseurs invloedrijk maakt als ze richting willen geven aan het veranderen van organisaties?


Daarbij komen aan bod de focus op toekomst, een wereldwijde blik, samenwerkingsgericht, een analytische kijk, bewust veranderen én reflectief handelen. In dat laatste geval kijk je eens goed naar wat er gaande is en bepaal je je eigen rol hierin.

De reflectieve vragen die hierbij horen:

  • Hoe open sta jij voor ontwikkelingen in je omgeving? Ben je in gesprek met klanten? Begeef je je op onbekende terreinen en betreed je nieuwe culturen?
  • Hoe verklein je de afstand tussen jou zelf, je collega’s en je medewerkers. Wat weet je eigenlijk van hen? Hoe open en toegankelijk ben je en hoeveel tijd ruim je in voor onverwachte gesprekken? Hoe vaak geef je positieve feedback aan anderen?
  • Hoe veel rust en tijd neem je om lastige situaties te analyseren? Hoe betrek je andere perspectieven daarin? En hoeveel ongemakkelijke gezichtspunten staa je toe?
  • Hoeveel tijd besteed je aan het zorgvuldig achterhalen en formuleren waarom een verandering nodig is? Hoeveel tijd neem je om een visie op de toekomst te formuleren? Hoe maak je een keuze voor een veranderstrategie en passende interventies? En hoe betrek je anderen in het veranderproces?
  • Hoe vaak neem je de tijd om in rust terug te kijken op je loopbaan? En op jouw successen en je gedragspatronen? Hoe vaak vraag je feedback aan anderen om je functioneren te verbeteren?

 

Gebruik deze vragen eens om te reflecteren op verandering in de breedste zin van het woord

 

Wil je het hele artikel lezen? Kijk dan op ManagementImpact.nl