Voorwoord

Voorwoord

Zonder reflectie geen leren. Dat is de boodschap in veel leertheorieën.

Reflectie is één van de activiteiten die bijdraagt aan leren en vormt dan ook in veel leertheorieën een wezenlijk onderdeel. Soms ook onder andere namen zoals: contemplatie, introspectie, beschouwing, meditatie of mindfullness. Er zijn nogal wat beschrijvingen van wat reflectie is, hoe het gaat, wat het oplevert en hoe je kunt leren te reflecteren. De meeste definities impliceren dat iemand bij reflectie de manier onderzoekt waarop hij of zij reageert op een situatie. De intentie bij reflectie is om tot inzicht en begrip te komen, dat we kunnen inbrengen in ons handelen in de hoop op betere keuze of acties. Reflectie leidt tot nieuw begrip of een andere appreciatie, geeft en transformeert betekenis die we aan ervaring toekennen en vertaalt ervaring in leren.

Deze reflectie betreft de één na laatste inspanning in mijn studie tot MBA. Wanneer de dissertation de kroon op het werk is, is deze reflectie de parel aan de kroon. Gezien mijn ambitie met betrekking tot het eindniveau waarop ik wil afstuderen, moet het een parel zijn die op haar beurt schittert. In dit reflectiedocument ben ik intensief op zoek geweest naar literatuur voor meer diepgang. Ik heb modellen in elkaar geschoven. In het veldonderzoek ben ik niet alleen langs alle elementen van de studie gelopen, maar heb ook de moeite genomen om een 3600-feedback uit te voeren en een kwalitatief hoogwaardig selfassessment te ondergaan. Wederom ligt er een stevig document voor u, waarbij ik de diepte in ben gegaan met een duidelijke lijn van de eerste tot de laatste bladzijde. Het is uiteindelijk de lezer die bepaalt of ik hierin ben geslaagd.

Dit reflectiedocument omvat een plan van aanpak, literatuuronderzoek, veldonderzoek, analyse van de verzamelde gegevens, een toekomstplan en een reflectie op de reflectie.

[hr]

Anderen bekeken ook deze content

[ic_add_posts tag=’model_voorw’ showposts=’3′ ] [ic_add_posts tag=’boek_voorw’ showposts=’3′ ] [ic_add_posts tag=’artikel_voorw’ showposts=’3′ ] [ic_add_posts tag=’tool_voorw’ showposts=’3′ ]